Comazuipen, de risico's en gevaren van te veel alcohol

Alcoholvergiftiging is een ernstig – en soms dodelijk – gevolg van het drinken van grote hoeveelheden alcohol in korte tijd. Te snel te veel drinken kan de ademhaling, hartslag, lichaamstemperatuur en kokhalsreflex beïnvloeden en mogelijk leiden tot comazuipen en overlijden.

Wat is comazuipen?

Iemand wordt beschouwd in een coma te liggen als hij langer dan 6 uur buiten bewustzijn is geweest, niet van nature zal reageren op felle lichten, geluiden of pijnlijke stimulatie, en de hersenfunctie zich op het basisniveau van bewustzijn bevindt.

Comazuipen is een toestand van bewusteloosheid die het gevolg is van hoge hoeveelheden alcohol in het bloed, vaak komt dit door het drinken van veel alcohol in een korte tijd. De naam wordt door toxicologen gebruikt om onderscheid te maken tussen alcohol en andere gifstoffen. Een verwante term is “acute alcoholvergiftiging”.

Vooral jongeren raken vaak in een coma door het drinken van alcohol. Ze kennen hun grenzen niet en hebben de neiging het randje op te zoeken. Om deze reden is alcohol drinken onder jongeren nog altijd een probleem dat er regelmatig voor zorgt dat ze een black out krijgen . Volwassen zijn over het algemeen verder in hun ontwikkeling en hebben een beter idee hoeveel alcohol ze tot zich kunnen nemen.

LEES OOK: Stoppen met alcohol drinken

de risico's en gevaren van comazuipen

Comazuipen symptomen

Enkele van de symptomen van comazuipen door alcohol drinken zijn:

  • Gesloten ogen door black out
  • Geen reactie op licht scheen in de ogen
  • Geen reacties van ledematen, behalve reflexbewegingen
  • Geen reactie op pijnlijke prikkels, behalve reflexbewegingen
  • Onregelmatige ademhaling

Alcohol vergiftiging is een noodgeval

Als je vermoedt dat iemand alcoholvergiftiging heeft – zelfs als je de klassieke tekenen en symptomen niet ziet – zoek dan onmiddellijk medische hulp. Hier is wat je moet doen:

  • Bel onmiddellijk 112 of jouw lokale alarmnummer. Ga er nooit vanuit dat de persoon aan het slapen is door alcoholvergiftiging. De kans is veel meer aanwezig dat hij of zij bewusteloos is.
  • Wees bereid om informatie te verstrekken. Als je het weet, vertel dan het ziekenhuis of de hulpdiensten de soort en hoeveelheid alcohol die de persoon heeft gedronken, en wanneer.
  • Laat een bewusteloos persoon niet alleen, maar biedt hulp. Omdat alcoholvergiftiging de werking van de kokhalsreflex beïnvloedt, kan iemand met alcoholvergiftiging stikken in zijn of haar eigen braaksel en niet kunnen ademen. Probeer, terwijl je op hulp wacht, de persoon niet te laten braken omdat hij of zij zou kunnen stikken.
  • Help iemand die moet overgeven. Probeer hem of haar rechtop te houden. Als de persoon moet gaan liggen, draai dan zijn of haar hoofd opzij – dit helpt verstikking te voorkomen. Probeer de persoon wakker te houden om bewustzijnsverlies te voorkomen.

LEES OOK: Wat is een alcoholist?

Wat zijn de gevolgen van comazuipen?

Ernstige complicaties kunnen het gevolg zijn van comazuipen door alcohol drinken, waaronder:

Verstikking

Alcohol drinken kan braken veroorzaken. Omdat het de kokhalsreflex onderdrukt, verhoogt dit het risico op verstikking door braaksel als je bewusteloos bent geraakt.

Stoppen met ademen

Het per ongeluk inademen van braaksel in de longen kan leiden tot een gevaarlijke of fatale onderbreking van de ademhaling (verstikking).

Ernstige uitdroging

Braken door alcohol drinken kan leiden tot ernstige uitdroging, wat leidt tot gevaarlijk lage bloeddruk en snelle hartslag.

Epileptische aanvallen

De bloedsuikerspiegel kan laag genoeg dalen om epileptische aanvallen te veroorzaken.

Hypothermie

De lichaamstemperatuur kan zo laag worden dat dit tot een hartstilstand leidt.

Onregelmatige hartslag

Door alcoholvergiftiging kan het hart onregelmatig kloppen of zelfs stoppen.

Hersenschade

Overmatig drinken kan onomkeerbare hersenschade veroorzaken.

Dood

Elk van de bovenstaande problemen kan tot de dood leiden.

Behandeling voor comazuipen

De behandeling naar aanleiding van comazuipen begint met het stabiliseren van de patiënt, het controleren van de luchtwegen en het in standhouden van de bloedsomloop en ademhaling. Medicatie en therapieën zullen dan worden gebruikt om te proberen de persoon weer bij bewustzijn te brengen. Veel comapatiënten komen weer bij bewustzijn en gaan een vol en probleemloos leven leiden. Sommigen hebben niet zoveel geluk.

Een coma duurt zeer zelden langer dan 2 weken tot een maand. De vooruitzichten voor de patiënt om uit de coma te komen, zijn afhankelijk van eventuele schade die is veroorzaakt. Sommige patiënten hebben de rest van hun leven therapie nodig, terwijl andere mogelijk volledig herstellen.

LEES OOK: Het proces van alcoholontgifting

Preventie comazuipen

Om alcoholvergiftiging en comazuipen door drinken te voorkomen:

Drink alcohol met mate, of helemaal niet

Als je ervoor kiest om alcohol te drinken, doe dit dan met mate. Voor gezonde volwassenen betekent dit maximaal één drankje per dag voor vrouwen van alle leeftijden en mannen ouder dan 65 jaar, en maximaal twee drankjes per dag voor mannen van 65 jaar en jonger. Jongeren zouden helemaal niet dronken mogen worden door de schade die het kan aanrichten aan de hersenen. Op jonge leeftijd is de kans groot dat de hersenen beschadigd raken. Als je al gaat drinken, geniet dan langzaam van je drankje.

Meer de verdieping in over alcoholisme?

Drink niet op een lege maag

Als je wat voedsel in je maag hebt, kan de alcoholopname enigszins vertragen, hoewel het een black out niet voorkomt als je gaat binge drinken. Probeer toch steeds iets te eten waar mogelijk voordat je drinkt. Zo voorkom je dat je een black out krijgt en is de kans groot dat je minder grote problemen ontwikkelt.

Communiceer met kinderen

Praat met jongeren over de gevaren van alcohol, inclusief drankmisbruik. Vertel kinderen op jonge leeftijd al dat het risico is dat de hersenen beschadigd raken doordat je drinkt. Volwassenen zouden tegen jongeren vaker moeten waarschuwen dat ze in de problemen kunnen raken door overmatig drankgebruik. Er zijn aanwijzingen dat jongeren die door hun ouders voor alcohol worden gewaarschuwd en die nauwe relaties met hun ouders hebben, minder snel gaan drinken. Als ze al gaan drinken, zijn deze jongeren er zich meer van bewust wat de risico’s zijn van het regelmatig te veel drinken van alcohol. Wie weet kunnen ze anderen er weer van weerhouden erg dronken te worden.

Zorg voor nazorg

Als mensen zijn behandeld voor alcoholvergiftiging, vraag dan naar nazorg. Een ontmoeting met een gezondheidswerker, met name een ervaren deskundige op het gebied van chemische verslaving, kan je helpen bij het voorkomen van verdere problemen. Het is erg belangrijk dat het lichaam voldoende herstelt. Je wil namelijk hoe dan ook voorkomen dat de situatie zich steeds opnieuw voordoet.

Advies nodig?
Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00

Bel onze hulplijn

Ma. t/m Vrij. van 08:00 – 22:00
Weekend: 12:00 – 17:00